Kako razlikovati Autizam od ADHD?


Prilikom određivanja dijagnoze često nailazimo na problem razlikovanja Autizma od ADHD. Naizgled veoma slični, a ipak različiti. 

Deca sa Autizmom kao i deca sa ADHD imaju sličnosti koje se ogledaju u : 

  • problemi sa fokusiranjem
  • teškoće u komunikaciji
  • impulsivnost
  • problemi u društvenim odnosima
  • problemi u izvršavanju školskih zadataka
Zašto je važno doneti ispravnu dijagnozu?

Ispravna dijagnoza pomaže deci da dobiju rani, prilagođeni tretman. Ne samo tretman koji će biti povezan sa dijagnozom već i tretman koji će biti indivualizovan odnosno prilagođen potrebama deteta. 

Ono što je ključno u pravljenju razlike između ADHD i Autizma je pažnja.

Deca koja imaju Autizam će često imati poteškoća da se fokusiraju na stvari koje ne vole, ali će iznova pokušavati. Poteškoće u fokusiranju će pokušati da zamene fiksacijom prilikom nekih drugih aktivnosti. 
¨
Dok će deca koja imaju ADHD izbegavati aktivnosti na koje moraju da se fokusiraju.
Pored pažnje je takođe važna i komunikacija. Deca sa Autizmom često imaju problem da izraze svoje misli i osećanja. Takođe imaju drugačiji uvid u socijalnu sredinu kao i odnose unutar nje.

Sa druge strane dete koje ima ADHD može govoriti često. Prilikom pravljenja razlike uzimajući u obzir komunikaciju potrebno je biti vrlo oprezan. 
Deca sa autizmom vole red i ponavljanje što nije slučaj sa decom koja imaju ADHD. Dete koje ima ADHD ne voli da ponavlja iste stvari duže vreme.  

Ukoliko sumnjate da vaše dete ima Autizam ili ADHD ili i jedno i drugu najbolje je da se posavetuje sa vašim pedijatrom, a on će vas dalje uputiti kod sledećeg stručnjaka. 

Procitajte jos:




0 Comments:

Постави коментар