Dodaci ishrani i Autizam


Dodaci ishrani su proizvodi koji su namenjeni da poboljšaju ishranu. Dodaci ishrani uključuju minerale, vitamine i mnoge druge proizvode. Zbog mišljenja da osobe sa autizmom imaju mnoge metaboličke probleme roditelji često započinju sa različitom suplementacijom. 
Mnogi smatraju da metaboličke i prehrambene razlike kod osoba sa autizmom mozda imaju uticaj na neke od simptoma autizma (problemi sa komunikacijom, ponašanjem, socijalizacijom). 


Šta kažu stručnjaci o tome?



Istraživanja na ovu temu pokazuju da korišćenje suplementacije često izaziva povećanje jednog dela hranjivih materija, a sa druge strane smanjenje. Tako da sa jedne strane možemo imati visok nivo vitamina A, a sa druge strane nizak nivo vitamina D. Ono što je takođe zapaženo je to da mnoge zapadne dijete imaju u sebi nedostatak ključnih vitamina kao što su: vitamini iz grupe B, vitamini A, C, E, magnezijum i kalcijum. Suprotno ovome istraživanje koje je sprovedeno 2009. u Irskoj pokazuje da korišćenje ulja jetre bakalara značajno pomaže u regulisanju socijalno neprihvatljivih oblika ponašanja, kao i to da utiče na bolje uspostavljanje kontakta očima. Kada je u pitanju suplementacija mišljenja su podeljena, ali ako ste se već odlučili na suplementaciju, evo šta možete da uradite prvo:

OBRATITI SE LEKARU!



Ono što je svakako prioritet svakog lekara je da pre svega otkrije koji su to nedostatci u ishrani koje vaše dete ima i na osnovu toga može da prepiše određene suplemente. Pre toga je jako važno da vodite evidenciju jednu do dve nedelje pre nego što odete na kontrolu kako bi vaš lekar imao uvid u to šta je to što nedostaje vašem detetu kada je u pitanju ishrana, šta je to što vašem detetu prija, a šta je to što mu ne prija. 

Napravite spisak namirnica koje vaše dete prihvata, a sa druge strane napravite spisak hrane koju vaše dete odbija. Lista treba da uključuje ukuse, teksture i grupu namirnica. Ono što je jako važno da znate ukoliko je vaše dete na specijalnoj dijeti sa malim unosom masti, veliki problem će biti to što zbog nedostataka masnoće neće moći da apsorbuje vitamine. Dakle, od velikog značaja je da se prvo obratite pedijatru pre nego što započnete bilo kakvu suplementaciju. 

Šta je to što najčešće nedostaje deci sa autizmom?

Melatonin

Melatonin je dodatak koji pomaže u regulaciji ciklusa spavanja i budnosti, Samim tim zbog nedostatka melatonina većina dece sa autizmom imaju problem sa spavanjem, što dovodi do problema kao što su: anksioznost, nepravilni cirkadijalni ritam, depresija itd. Melatonin se prirodno može naći u ribi, jajima, bananama, orašastim plodovima i semenkama. Međutim, kada je unos ove hrane ograničen ili kada mozak ne proizvodi dovoljno melatonina verovatno će vam pedijatar preporučiti melatonin najčešće podjezični koji se rastvara pod istim.

Probiotik



Istraživači smatraju da postoji povezanost između bakterija u crevima i autizma. Mnogi lekari iz tog razloga prepisuju probiotik Bacteroides fragilis probiotic, jer smatraju da postoje značajna poboljšanja kada je u pitanju autizam.  Povezanost bakterija sa autizmom je još uvek tema o kojoj se raspravlja u medicinskim krugovima.


Vitamin D



Deca sa autizmom koja su koristila vitamin D pokazala su nakon četiri meseca značajne promene kada je u pitanju stereotipija, razdražljivost, hiperaktivnost, socijalno povlačenje i neprikladni govor. Takođe dodatak vitamina D značajno je smanjio pokrete rukama, skakanje i ograničena interesovanja. 



0 Comments:

Постави коментар