8 korisnih igračaka za decu sa autizmom



Kada je u pitanju odabir igračaka za decu sa smetnjama često smo skloni razmišljanju šta je to što će našem detetu najviše da odgovara. Evo nekih upustava koje možete da koristite u odabiru igračaka:


Igra je veoma značajan nastavni metod. Kroz igru dete razvija svoje senzorne, motoričke sposobnosti i jezičke veštine. Igra poboljšava društvenu interakciju i pomaže deci u rešavanju problema

  • Najvažnije je da igračka prati detetove potrebe i interesovanja
  • Odgovorite na pitanje: Da li je ova igračka bezbedna za moje dete?
  • Pre kupovine potražite recenzije koje se tiču igračaka
  • Potražite sajtove koji su specijalizovani za kupovinu igračaka za decu sa autizmom
  • Potražite igračke koje ce moći da unaprede dečje veštine
  • Razmišljajte kao vaše dete kada kupujete igračku
  • Igračku prilagodite detetovim ličnim karakteristikama


Evo nekoliko predloga:



Adorox Liquid Bubble Drop





Ova igračka je korisna za decu sa autizmom jer im omogućava da ostanu fokusirani dok se nalazi na stolu. Ova igračka je veoma korisna zato što deca sa autizmom vole da promatraju svetlost i kuglice koje se kreću. Ove igračke su napravljene od plastike, dolaze u tri boje, a prednost im je što mogu da stanu detetu u ruku. Igračka je sigurna za korišćenje.



12-Sided Fidget Cube


Igračka koja redukuje stres, tenziju i anksioznost. Ova igračka se pokazala kao odlična nakon dugog putovanja, kada je dete provelo puno vremena u automobilu. Igračka se sastoji od rotirajućih diskova i  dugmića. Igračka je bezbedna, visokokvalitetna i netoksična. 



cHu-buDDy Pendants


Deca sa autizmom imaju potrebu da konstatno žvaću, ližu i grickaju igračke. Ova igračka je odlična za oralnu stimulaciju. Kada je u pitanju ova igračka predlažem da njeno korišćenje bude uz nadzor.


Vehicle Sound Blocks


U pitanju je puzla koja se lako uklopa, a nakon što se uklopi figura dolazi do propratnog zvuka, kao stimulus koji pokazuje da je puzla ispravno složena. Zvuk koji proizvodi je zvuk sa slike, pa ako dete složi automobil čuće zvuk automobila. Blokovi imaju šest strana, a na njima su prevozna sredstva.



Melissa & Doug Farm Animals Sound Puzzle


Ova igračka je slična prethodnoj. Razlika u ovoj igrački je u tome što dete u određene rupe treba da umetne određene životinje, a nakon što se umetnu životinje dolazi do zvučnog stimulusa koji pokazuje da je umetaljka uspešno složena. 


Edushape Easy-Grip Soft Foam Sensory Puslespill Blocks


U pitanju su mekani blokovi koji ce omogućiti detetu da nauči o oblicima bojama i strukturama, blokovi su u jarkim bojama i posebno su dizajnirani za decu sa smetnjama. Ova igračka je korisna za prostor, logiku i zaključivanje.


Quack Stack


Igračka koja je namenjena da olakša kupanje dece sa autizmom, takođe je korisna za finu motoriku, motoričke, vizuelne i prostorne sposobnosti. Kroz ovu igračku možemo da uvedemo koncept uzročno - posledične veze. Može se koristiti i kao igračka za presipanje vode u kadi. Igračka je u obliku patke. Pomoću kljuna možete da presipate vodu, a krila patke funkcionišu kao propeler pa kada sipate vodu patka maše krilima. Ova igračka je vrlo maštovita i može olakšati čin kupanja deci sa smetnjama.




Gonge Riverstones


Kamenje izgrađeno od glatkog materijala i razlikuju se po debljini i veličini. Ova igračka je odlična sa razvoj kordinacije pokreta donjih ekstremiteta. Može se koristiti u otvorenom i zatvorenom prostoru. Pomoću ove igračke dete može da nauči da procenjuje udaljenost, strminu i da uči o vremenu i poboljšava ravnotežu.




Igračke možete da pronađete na sajtu Amazon

Pročitaje još:



1 коментар: