Saveti za roditelje dece sa ADHD



Svaka osoba sa ADHD je jedinstvena kao i svaki roditelj. Ne postoji jedinstvena smernica koja će moći da se upotrebi kod svakog deteta. Prihvatanje da ne postoji jedinstvena smernica ne treba da nas nagovori da prestanemo da tragamo za rešenjima i da prestanemo da dajemo savete roditeljima. Ne poseduju stručnjaci moć, ali poseduju znanje. Dok god postoji znanje morate na kreativan način da stvorite neko rešenje. Ne zaboravite da ste vi ti koji treba da tražite rešenje, sklapanjem svega onoga što ste naučili. Morate da formirate savete na osnovu informacija koje ste dobili kroz različite oblasti.

Saveti za roditelje:

Kod kuće:

  • Pokušajte da budete mirni i strpljivi u situacijama kada je vaše dete van kontrole. Čak i ako je vaše dete van kontrole, veća je verovatnoća da će se umiriti ako uprkos svemu ostanete staloženi.
  • Pokušajte da se u toku dana vašem detetu obraćate više u pozitivnim situacijama nego u negativnim.
  • Pokušajte da unutar vaše porodice da zadržite određeni ritam. Jako je važno da se zna kada dete ide na spavanje i kada je koji obrok. Dan mora biti organizovan. Uzmite svesku i isplanirajte vaš dana. Isplaniran dan smanjuje anksioznost kako kod vas tako i kod vašeg deteta. 
  • Ostanite realistični u situacijama kada vaše dete rešava određeni zadatak. Ne vršite pritisak na vaše dete dok obavlja određene zadatke. Pokušajte da budete odmereni i dosledni to pomaže deci koja imaju ADHD. Šta znaci biti dosledan? Evo jednog primera iz prakse: Biti dosledan znači ispunjavati ono što ste obećali, ako ste danas odlučili da sa vašim detetom radite tri pitanja iz biologije neka to bude tri pitanja. Ne dozvolite da to preraste u hajde još jedno, pa još jedno. 
  • Izdvojite vreme za vas i vaše dete. Radite nešto zajedno. Ne dozvolite da se u vaš odnos mešaju svi. Pokažite detetu da ste ga prihvatili. Ne zaboravite da korigujete vaše ponašanje, jer vas vaše dete prati.
  • Napravite kod kuće veliki kalendar, na kojem će biti obeleženi važni događaji. 
  • Ne preplavljujte vaše dete obavezama i zadacima. 
  • Pokušajte da izbegnete situacije gde dete mora da sedi dugo u tišini. Dozvolite detetu da prošeta. Izbegavajte velike tržne centre.
  • Koristite vremenske pauze. Napravite kratkoročnu pauzu od socijalnih stimulacija, kako bi dete moglo za to vreme da kontroliše svoje ponašanje. Pokazalo se kod nekih roditelja da mali odmor od stimulacija pomaže da se smanji impulsivnost i preaktivno ponašanje kod dece.
  • Obezbedite vašem detetu mirno mesto za izvršavanje domaćih zadataka. Pokušajte da zajedno sa njim napravite svesku u kojoj će jasno pisati koji su njegovi zadaci.
  • Ne primoravajte dete da učestvuje u aktivnostima koje nije savladalo. Postepeno korak po korak. 
  • Jačajte samopoštovanje kod vašeg deteta koje ima ADHD. Možete da ga upišete na neki sport, ples ili borilačku veštinu.
  • U komunikaciji koristite jednostavne reči, a kada govorite pokušajte to i da demonstrirate.
  • Dajte jednu instrukciju odjednom. Nakon toga napravite pauzu, ako dete nije razumelo pokušajte ponovo. Budite staloženi i mirni. Nekada je potrebno ponoviti nešto dvadeset puta. Strpljenje. Sećam se da sam u radu sa jednom devojčicom  od 09:00 do 12:00 u kontinuitetu pratila njenu želju da se spušta niz tobogan i tako svakodnevno. Ne zaboravite da je vaše strpljenje svakodnevno na testu i da se svakodnevno ispituju vaše granice.
  • Ako ste umorni i neraspoloženi, odmorite. Biće veće koristi i za vas i za vaše dete.

Jasno je da je teorija jedna stvar, a praksa druga. Ovo su saveti koji dolaze iz prakse, a u nekim slučajevima su se pokazali kao dobri. Ne odustajte od vaše dece. Svako dete ima neku nit, samo je važno da je pronađete.

Pročitaje još:


0 Comments:

Постави коментар