Pozitivni aspekti igre i njen značaj



Ranije su ljudi smatrali da je igra nešto nevažno. Poslednjih decenija je mnogo učinjeno za igru, a danas znamo da je igra veoma važna za razvoj deteta. Igra povećava samopouzdanje kod dece i poboljšava praktične sposobnosti deteta. 

Igra je pokazatelj fizičkog i mentalnog zdravlja deteta, a nedostatak igre kao i patološki oblici igranja mogu da ukažu na razvojni problem. Bebe su u početku fascinirane licima i zveckanjima, pa je jako važno birati takve igračke.

Nakon ovog perioda igra sa odraslima počinje da bude naprednija, deca ne samo da su fascinirana licima odraslih već uključuju i predmete u igru. Predmete uzimaju na nalog i dodaju roditeljima. Igra počinje još u porodilištu, dok bebe leže jedne pored drugih. Dete počinje da se interesuje za igru vrlo rano. Zato je važno obezbediti što ranije sredstva za dobru igru zbog značaja koji donosi za razvoj.  

Ranije se smatralo da deca od 12 meseci nemaju igru i da ne znaju da se zabavljaju. To mišljenje je sada zastarelo i možemo jos u ovom dobu da primetimo kako deca međusobno razmenjuju igračke i uživaju u igri.





Koliko je potrebno da se roditelji igraju sa svojom decom?

Dovoljno je da se roditelj sa svojim detetom igra 15 minuta svakodnevno. Ono što je jako važno je to da roditelji ne treba da budu stalni partneri tokom igre. Važno je da učite vašu decu da budu samostalna i da se igraju sa ostalom decom, a ukoliko je vaše dete izolovano, važno je da mu pružite dodatnu podršku. Ukoliko se vaše dete ne uključuje u igru sa ostalom decom, pokušajte da se zajedno uključite u igru, a ako se i tada povuče to može biti pokazatelj da na vreme niste počeli sa igrom.

Igra je pre svega ima svoje obrazovne aspekte, onda potom svoje društvene. Kroz igru deca formiraju društvene odnose i čvrste veze koje će im biti značajne za buduće socijalno funkcionisanje. 
U igri postoje različite faze i zato je jako važno da pratite igru. 

Ukoliko dete mašta pustite ga da mašta. Ne nagovarajte vašu decu da odrastu pre vremena.
Tako u fazi simbolizma negde izmedju 2-3 godine pomozite vašem detetu da se uključi u igru. Pravite voz od stolica, prekrijte stolice ćebetom pa napravite šator. Prekrivajte stolove, pa zajedno sa detetom preuzimajte uloge. Ukoliko je dete pretrpelo neki traumatski događaj ovaj način igranja je izuzetno značajan.



Dobrobiti ige:

Jezički razvoj
Učenje čekanja
Formiranje prijateljstva
Obrađivanje traume


Nakon simbolizma sledi konstruktivna igra. Ono što je zanimljivo da se navede kod konstruktivne igre je to da ona često može biti pokazatelj inteligencije. Ukoliko deca tokom igre konstrukcije biraju da grade opasnije konstrukcije koje padaju to može biti pokazatelj visoke inteligencije kod deteta i obrnuto.



Nakon konstruktivne igre dolazi igra pravilima. Igra pravilima je značajna za logički način razmišljanja kao i učenje kako da pratimo određene zakone.

Nakon igre pravilima dolaze zanatske igre. Zanatske igre su veoma značajne za decu sa smetnjama i potrebno je forsirati ovakav način igranja.  Zanatske igre su veoma značajne za motorni razvoj.

Hvala što čitate naš blog. Ne zaboravite da se igrate. 
Za sve dodatne informacije javite se u inbox. Ne zaboravite da se upoznate sa našim udruženjem:

0 Comments:

Постави коментар