Rana intenzivna bihejvioralna intervencija (EIBI)


Rana intenzivna bihejvioralna intervencija (EIBI) je tip intervencije koji se najčešće koristi kod dece iz spektra autizma. Fokus ove intervencije je na tome da je važno što ranije početi i to još pre pete godine. 

EIBI se zasniva na bihejvioralnoj analizi sa ciljem da se identifikuju određene komponente koje nedostaju, a značajne su za nastanak adaptivnih oblika ponašanja. 
Najčešće se koristi kod ponašanja kao što su tantrumi, agresija, samopovređivanje. Intervencije mogu da vrše roditelji ili nastavnici uz superviziju stručnjaka. 
Cilj ove intervencije je da analizira određeno ponašanje i da na osnovu analize postavi određene smernice koje će doprineti da dete razvije adekvatne oblike ponašanja.
Cilj je da dete usvoji određene veštine u početku uz pomoć roditelja, a kako bude napredovalo postepeno se otklanja pomoć i detetu se usložnjavaju određeni zadaci koji se tiču usvajanja adekvatnih oblika ponašanja.
U ovoj intervenciji se naglasak stavlja na generalizaciju određenih veština. Odnosno praksa je da se u okviru ove intervencije usvajaju funkcionalni oblici ponašanja, odnosno oblici ponašanja koji će omogućiti detetu da funkcioniše u svakodnevnim aktivnostima. 



Komponente EIBI

1) Probna obuka
2) Rad odrasli -dete
3)20-40 sati nedeljno rada u okviru škole ili kod kuće u trajanju od 1-4 godine
4) nadzor i dizajn od strane stučnjaka

EIBI izvodi sertifikovani bihejvioralni radnik koji analizira specifično ponašanje, definiše vreme i trajanje usvajanja određene veštine i beleži određena ponašanja kako bi mogao da prati razvoj komunikacije, učenja , samopomoći i socijalnih kompetencija deteta. 
Kompleksniji zadaci koji će dovesti do određenog oblika ponašanja su pravilno raspoređeni sa ciljem da dete pređe svaku komponentu pojedinačno, detaljno i na što jednostavnji način.



Kako izgleda tretman?

1)Uspostavljanje odnosa sa detetom (2 nedelje)
2)Osnovne veštine  (2-6 meseca)
3)Rane komunikacione veštine(6 meseci)
4) Socijalizacija (12 meseci)
5) Socijalizacija i upis u školu (12 meseci)

KORISNI LINKOVI 
RDI
Adaptivni oblici ponašanja i nagrađivanje
Flooding terapija
Rana intervencija  
Evidence-Based Early Intervention 
Early Intervention for Infants and Toddlers  

0 Comments:

Постави коментар